Despre site

firefox Domnul profesor Mircea Eugen Selariu, este autorul lucrarilor din seria Supermatematica.
A fost profesor pentru aproape 30 de ani in cadrul
Universitatii "Politehnica" Timisoara.

Retinut asistent universitar a condus lucrarile de laborator si de proiect la disciplina de Proiectarea Dispo-zitivelor. Sef de lucrari titular din anul 1971, si apoi sef al disciplinelor de Dispozitive, a predat cursurile de Proiectarea dispozitivelor, Mecatronica, Dispozitive de manipulare automata si roboti industriali, Dispozitive de prelucrare a suprafetelor complexe, Echipamente tehnologice, Supermatematica (curs facultativ), si multe altele.

Pentru a vedea CV-ul domnului profesor Selariu puteti accesa pagina CV.

Supermatematica va reprezinta cu siguranta matematica mileniului III.

- Mircea Selariu

Supermatematica reprezinta reuniunea Matematicii Centrice (matematica actuala) cu Matematica Excentrica (ME).

Exemple de corpuri 3D supermatematice:

Conopiramida - primul obiect hibrid supermatematic

Omenirii i-au trebuit aproape 100 de ani ca sa ia in serios teoria heliocentrica a lui Nicholas Copernic (1514) si mult mai mult timp pentru a o intelege si a o accepta. Si aceasta, pentru ca orice prost poate sa stie, dar numai cei inteligenti si inteleg. Si, pentru ca, vedem soarele cum, aparent, se deplaseaza pe bolta cereasca, ca si Luna si stelele, iar pentru intelegerea realitatii, a adevarului, avem nevoie de cunoastere, de stiinta si toate acestea presupun un efort de gandire. Gandirea, o spune Sorin Comorosan, care si-a castigat prin creatia sa dreptul la cuvant, este nu numai una dintre cele mai nobile activitati umane, dar si una dintre cele mai grele. Nici supermatematica (SM) n-a avut o soarta mai buna. I-au fost necesari peste 35 de ani de acumulari cantitative pentru a se cristaliza si a prinde viata intr-o carte.

Acceptand, astazi, teoria Big Bang-ului, inseamna ca suntem pe aceasta planeta albastra, numita Pamant, ca pe o nava cosmica, in zbor continuu si halucinant spre necunoscutul denumit viitor, oricare ar fi el, in spatii ale caror dimensiuni savantii le multiplica necontenit. Daca nu putem sa ne oprim pentru a gandi, atunci macar sa gandim din mers, la indemnul lui S Comorosan, si in mare viteza la perpetua intrebare: cine suntem, de unde venim, incotro ne indreptam si in ce stadiu de dezvoltare se afla inteligenta noastra, adica matematica ?

Avionul- primul produs supermatematic

Supermatematica raspunde la ultima intrebare, matematica suferind o explozie, nemaiintalnita in istoria ei, de la unu la infinit, sau de la matematica centrica (MC), actuala, la matematica excentrica (ME) si, de aici, totodata, la SM.

SM, care este o reuniune dintre MC si ME, este in mod evident mai complexa decat MC actuala, nu numaim datorita excentricitatii, care i-a dat nastere, dar nu mai complicata. In SM, excentricitatea reala e sau cea numerica s poate reprezenta o a 3-a dimensiune a spatiului bidimensional (2D) sau o a 4-a dimensiune a spatiului tridimensional (3D), daca un punct E(e, ?) sau S(s, ?) denumit excentru, pentru ca a fost expulzat din centru, este un punct mobil intr-un plan, adica una dintre coordonatele excentrului, e sau ?, este variabila. E se deplaseaza pe o dreapta (de directie ? = constant) daca e este variabil. Si pe un cerc (cu centrul in O(0,0) sau in oricare alt punct fix E0 (e0, ?0) si de raza e = constant daca ? este variabil, dupa o lege oarecare, care va imprima viteza punctului E pe acest cerc. Dar, ei pot fi si cele n dimensiune ale spatiului 2D, in cazul functiilor supermatematice de excentricitate multipla, in care toate excentrele Ei sunt puncte mobile intr-un plan, deplasandu-se pe anumite curbe, dupa diverse legi de miscare.